Održan sastanak Stožera zimske službe za Karlovačku županiju

U prostorijama tvrtke Ceste Karlovac u Poslovnom parku Karlovac održan je sastanak u vezi upoznavanja s operativnim programom radova održavanja javnih cesta na području Karlovačke županije u zimskom razdoblju. Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare.
-Održan je Stožer zimske službe za Karlovačku županiju, kao što je uobičajeno svake godine, jer formalno početak zimske službe je 15. studenog, iako po vremenskim uvjetima ne izgleda tako. No, dužni smo se pripremiti za ovu zimsku sezonu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih cesta, Grada Karlovca, Auto ceste Zagreb – Rijeka, Hrvatskih auto cesta, Policijske uprave karlovačke, Auto kluba Karlovac i Savjeta za sigurnost prometa na području Karlovačke županije. To je bio naš redovni sastanak, kao i svake godine pred početak zimske sezone. Naš ugovorni izvođač za Županijsku upravu za ceste, ali i za Hrvatske ceste i Grad Karlovac je tvrtka Ceste Karlovac, a to je prednost upravo zbog međusobne koordinacije i kvalitetnog održavanja, kazao je predstavnik Županijske uprave za ceste Nikola Sopčić.
Direktor tvrtke Ceste Karlovac Darko Marković istaknuo je da su spremni za održavanje cesta u zimskim uvjetima
-Ceste Karlovac već dugi niz godina rade posao zimske službe za Hrvatske ceste, te za Županijsku upravu za ceste, to su županijske i lokalne ceste, a od prošle godine radimo i poslove održavanja za Grad Karlovac na nerazvrstanim cestama. Mi se pripremamo već i tijekom ljeta. Vozila su spremna, stavljene su zimske godine, ralice i posipači su uglavnom pregledani i servisirani. Što se tiče mehanizacije neće biti problema. U tijeku je postavljanje kolaca i znakova za zimu. Lijepo je vrijeme, pa nismo žurili. Za vikend je najavljeno pogoršanje vremena, no snijega najvjerojatnije neće biti, rekao je direktor Marković.

zuc_002_2015

Ceste Karlovac ukupno održavaju oko dvije tisuće kilometara cesta plus petsto kilometara nerazvrstanih cesta. Darko Marković apelirao je na vozače da se pripreme za zimu, da stave zimske gume i da oprezno voze u zimskim uvjetima. Marković je rekao da će prioritetne ceste biti očišćene u najkraćem mogućem roku.
-Naš investitor Hrvatske ceste osigurava sol, ugovori postoje. Imamo zalihu od prošle godine, do sada smo dopremili oko tisuću tona soli. Pa sada imamo na zalihi 1700 tona soli, a za prvi nalet snijega to će biti dovoljno. Daljnje količine vrlo brzo se mogu nabaviti, jer dobavljač ima skladište u Hrvatskoj. Ukupno nam treba oko 6500 tisuća tona, znači da mi već imamo oko 25 posto potrebnih količina. Uzeli bi i više soli, ali nemamo natkriveni prostor za njeno skladištenje. Kamenog agregata 4 – 8 mm nešto smo dopremili, naša mjesta pripravnosti imaju ga dovoljno za prvi nalet, a u kamenolomima su spremne potrebne količine materijala, pa neće biti problema s dopunjavanjem onoga što se potroši, kazao je Marković.
Ceste Karlovac imaju u pripremi za zimsku službu devedeset strojnih jedinica. Od tog broja 25 za potrebe Hrvatskih cesta, trideset za Županijsku upravu za ceste, te 35 za područje grada Karlovca. Ukupno su osigurana sredstva za zimsku službu od 15. studenog do 15. travnja u iznosu od 10 milijuna i 800 tisuća kuna, a to je na razini prošle godine.

Skip to content