Održan je sastanak izaslanstva Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Gradu Otočecu u Sloveniji

Tekst  je preuzet sa internet stranice Grada Ozlja:

U Republici Sloveniji, u Gradu Otočec održan je sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezano za izgradnju mostova preko potoka Kamenica i Kaštel-Dragonja kao i za održavanje i upravljanje objektima za premošćivanje koji se nalaze na granici između dvije države. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, predstavnici Ministarstva infrastrukture RS, predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste Karlovac te gradonačelnica Lidija Bošnjak.

Na inicijativu Grada Ozlja jedna od glavnih tema sastanka bila je i obnova mosta preko potoka Kamenica na relaciji Obrež Vivodinski – Božakovo. Navedeni most oštećen je uslijed velikih oborina još 13. rujna 2014. godine, te je zbog sigurnosti prometa, odnosno narušene statike mosta i opasnosti od urušavanja 04. svibnja 2015. godine zatvoren za sav promet.

Ulaskom RH u Schengenski prostor i ukidanjem graničnih kontrola, sanacija predmetnog mosta od izuzetnog je značaja za stanovnike pograničnih područja, prvenstveno radi obrade poljoprivrednih površina s obje strane granice.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture podržalo je inicijativu Grada Ozlja za održavanje sastanka, te je u međuvremenu usuglašen i tekst nacrta bilateralnog Sporazuma između Vlade RH i Vlade RS o izgradnji cestovnog graničnog mosta preko potoka Kamenica između naselja Obrež Vivodinski (HR) – Božakovo (SLO) kojeg su državni tajnici, Tomislav Mihotić i Andrej Rajh nakon sastanka i parafirali, a isti je dalje upućen na usvajanje i potpisivanje od strane obje Vlade. Zahvaljujemo Općini Metlika što je također prema Vladi Republike Slovenije pokrenula inicijativu za obnovu navedenog mosta, kao i Županijskoj upravi za ceste Karlovac na pomoći u komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom.

 

Skip to content